Den Haag tekent Nationaal Betonakkoord voor verduurzaming sector

De Nederlandse betonketen is verantwoordelijk voor de uitstoot van 3,7 Megaton aan koolstofdioxide per jaar. Met het Nationaal Betonakkoord willen alle spelers in de betonketen, van opdrachtgevers en aannemers, tot producenten en leveranciers, de betonsector verduurzamen.

De uitdaging waar we voor staan, het klimaatakkoord van Parijs en onze eigen ambitie, het is zo groot dat we het echt alleen samen kunnen doen. Den Haag werkt samen met Hagenaars aan de toekomst, maar dus ook met andere steden en instellingen aldus Wijsmuller.

Den Haag is samen met Rijkswaterstaat, Prorail, Rijksvastgoedbedrijf en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Amersfoort, nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit akkoord. Aan de hand van een zogenoemde Milieu Kosten Indicator (MKI) wordt de milieubelasting van het gebruik van beton in een bouwwerk uitgerekend. De MKI-waarden van verschillende aanbiedingen worden gebruikt bij de beoordeling van inschrijvingen. Door de minst milieubelastende aanbieding extra positief te waarderen, komt er meer ruimte voor vernieuwing en experimenten.

Het akkoord richt zich niet alleen op de reductie van CO2-uitstoot. De partijen die het Betonakkoord hebben ondertekend willen ook een bijdrage leveren aan het verbeteren van de concurrentiekracht, groei van werkgelegenheid en het vergroten van de export. De kwaliteit, veiligheid en levensduur van beton blijven daarbij minimaal op het huidige hoge niveau.

This site is protected by wp-copyrightpro.com